Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel online

Waar let je op als een pelletkachel koopt?

Terug naar het nieuws

Je hebt eindelijk een beslissing genomen, je gaat voor een pelletkachel. Maar welke pelletkachel kopen? Waar moet je op letten als je je een pelletkachel aanschaft? We maken het je gemakkelijk en sommen hieronder enkele trefwoorden op: je hoort aandacht te hebben voor degelijkheid, aantal KW’s, het geluid, de capaciteit van de pellets, en uiteraard ook het prijskaartje.

 

Welke pelletkachel kopen? Waar moet je op letten?

Een pelletkachel kopen is moeilijk, dat begrijpen we maar al te goed. Hieronder staan een aantal trefwoorden en eigenschappen waar je het best toch wat aandacht aan besteedt als je een kachel koopt. Lees even mee.

Degelijkheid

In ons assortiment verkopen we verschillende soorten kachels, Thermorossi, Bellfires en Rika.  De Thermorossi-kachels zijn van Italiaanse oorsprong, allemaal degelijk en vooral betaalbaar. De Rika-kachels worden geproduceerd in Oostenrijk, zijn iets duurder maar – zoals dat hoort bij een hoger prijskaartje – nog een pak degelijker dan de Italiaanse modellen.

Beide pelletkachels vertonen een aantal verschillen. Een Thermorossi-kachel til je gemakkelijk in je eentje op, terwijl je een gietijzeren Rika-kachel zelfs met zijn tweeën moeilijk van de grond krijgt. De eerste soort kachels gaan zeker 10 jaar mee, de tweede soort 25 à 30 jaar en zelfs langer.

De Italianen durven wel eens te overdrijven in het noteren van het aantal KW (wat staat voor kilowatt). Soms omschrijven ze hun kachel als 12 KW met een verbruik van 1,8 kilo per uur. De volgende eenvoudige rekensom maakt echter duidelijk dat dat slechts een marketingpraatje is.

  • 1 kilo per uur verbruik komt neer op 5 KW
  • 2 kilo per uur verbruik komt neer op 10 KW
  • 1,8 kilo per uur verbruik komt dus neer op 9 KW – en geen 12.

Vaak zijn mensen op zoek naar een pelletkachel van 14 of 16 KW. Voor 95% van de mensen is een pelletkachel van 6 KW echter meer dan voldoende. We proberen hen duidelijk te maken dat 16 KW véél te veel is en dat ze dat vermogen echt niet nodig hebben. Ook hier is er een duidelijk verschil tussen een Italiaanse en een Oostenrijkse KW. 10 KW bij een Rika-kachel komt overeen met 230 m3 of een woonruimte van 100 m2. Weinig mensen beschikken over zo’n grote leefruimte.


Budget

Is het budget een struikelblok, dan kies je beter voor een Thermorossi, die op zich een goede pelletkachel is. Op lange termijn is een Rika -kachel evenwel beter. Het prijskaartje van de Rika bedraagt echter het dubbele. De goedkoopste Thermorossi heb je al voor een goede 1.500 euro, de goedkoopste Rika kost er al 3.000. Niet iedereen beschikt over dat budget. Rika kwam recdent uit met een betaalbare lage pelletkachel. Ontdek de Nordic Fire Finn .


Geluid

Ook geluid is een belangrijke factor als je de vraag stelt “Welke pelletkachel kopen?”. Een Rika heeft geen ventilator om de warmte rond te blazen en is daardoor muisstil. Een Thermorossi heeft wel een ventilator en die hoor je ook draaien. Sta ons toe hier even een misverstand uit de wereld te helpen. Het is niet omdat een kachel een ventilator heeft, dat hij daarom beter is. Een ventilator zorgt ervoor dat de warmte wordt verspreid tot twee meter rond de kachel. Vanaf die afstand zoekt de warmte zijn weg op een natuurlijke manier. Qua warmte maken is de Rika duidelijk beter. Een Rika-pelletkachel bestaat voor honderd procent uit gietijzer, absorbeert de warmte veel meer en heeft ook een veel hoger rendement.


Capaciteit van pellets

De Italiaanse kachel heeft een opslagruimte voor 10 à 15 kilo pellets, de Rika heeft er een voor 10 tot 50 kilo. En dat scheelt alweer een slok op de borrel op het vlak van gebruiksgemak. De Thermorossi zal je dagelijks moeten bijvullen, bij de Rika is dat veel minder nodig. Begint het je al wat te dagen wat het juiste antwoord is op ‘Welke pelletkachel kopen”?


Design

Uiteraard is er ook een verschil in hoe een pelletkachel eruitziet, noem het gerust design. Maar uiteindelijk is dat een kwestie van smaak. Welke pelletkachel kopen? Je kiest gewoon die kachel die je het mooiste vindt.


Alleen witte rook

Wel belangrijk is het volgende: als de kachel brandt, mag er geen zwarte rook uit de schouw komen. Bij de opstart mag je een beetje witte rook zien, tijdens het branden helemaal geen, en bij het doven van de kachel is de witte rook uit de schouw opnieuw welkom. Komt er zwarte rook uit de schoorsteen, dan is er een probleem, hetzij met de kachel, hetzij met de pellets, hetzij met de schouw. In dat geval moet je op zoek naar de oorzaak en die ook bijsturen.


Voldoende antwoorden op de vraag ‘Welke pelletkachel kopen?'

Heb je nog niet genoeg aan bovenstaande opsomming? Dan stellen we je voor contact op te nemen met de mensen van Vermeire-Defruyt, specialist pelletkachels. Stuur gerust een mailtje, of ga eens langs in de toonzaal. Je krijgt een duidelijk antwoord op alle soorten vragen over pelletkachels die je stelt. 

Misschien ben je geïnteresseerd in een stille pelletkachel voor nog sfeervoller genieten?Terug naar het nieuws