Online pellets kopen? Het kan in onze webshop!

Bestel online

Vragen over onderhoud pelletketel? Lees deze basisinfo!

Terug naar het nieuws

Vraag je je af hoe jeje pelletketel op de juiste manier onderhoudt? Wil je dat jouw exemplaar nog jarenlang in topconditie blijft?Lees dan onderstaande tekst want daarin begeleiden we je bij de essentiële stappen die je hoort te nemen ophet vlak van onderhoud pelletketel. 

Wie zijn ‘we’? We stellen ons even aan je voor.We zijn het team van VD-Energie, ervaren energieleveranciers in Aalter. Onder de naamVD-Kachels zijn we ook actief als specialist pelletkachels en pelletketels.

We vallen meteen met de deur in huis. Eén onderhoudper jaar volstaat om van een optimale verbranding en een lange levensduur van je pelletketel te genieten, zekerals je hebt gekozen voor een Ökofen-pelletketel. Andere ketels vragen soms iets meer onderhoud.

Een goed onderhouden pelletketel levert een enorm hoogrendement en draagt bij aan schonere en duurzamere energieproductie.

Hieronder vind je niet alleen praktische tips voor hetonderhoud, maar ook een paar extra zinnen over het belang van het gebruik van hoogwaardige en kwaliteitsvollepellets.

Contents

Het belang van een goed onderhoud pelletketel

Wil je jouw pelletketel in optimale conditie houden en hemjarenlang efficiënt en veilig doen werken? In dat geval is het essentieel om een aantal routinematigeonderhoudstaken uit te voeren.

Hoe voer je het onderhoud pelletketel het meest efficiënt uit?

Heb je een Ökofen-pelletketel – die trouwens een zeer goede cv-pelletketel is, om niet te zeggen de allerbeste –, lees dan hetboekje met instructies en richtlijnen van de fabrikant dat je bij de aankoop hebt ontvangen.

Wat vind je in de richtlijnen van de fabrikant?

  • Specifieke informatie over onderhoudsschema’s
  • Aanbevolen reinigingsprocedures
  • Technieken voor het oplossen van problemen
  • Beschrijving van veiligheidsmaatregelen om ongelukken en gevaren te voorkomen

Wie zich aan die richtlijnen houdt, behoudt de optimale prestatiesvan zijn pelletketel, verlengt de levensduur van het apparaat en garandeert de veiligheid van de woning enbewoners.

Door je pelletketel goed te onderhouden zorg je voor optimaleverbrandingsomstandigheden en minimaliseer je het risico op een schoorsteenbrand.

Wat komt er kijken bij een onderhoud pelletketel?

Een pelletketel onderhouden is cruciaal voor optimaleprestaties en een lange levensduur. Regulier onderhoud optimaliseert het verbrandingsproces en zorgt ervoor datjouw pelletketel efficiënt blijft branden.

Regulier onderhoud pelletketel betekent trouwens niet dat jevijf keer per week aan de slag moet, integendeel zelfs.

Wat hoor je af en toe te doen?

Eigenlijk vraagt een Ökofen-pelletketel enorm weinigwerk. Je maakt de aslade leeg zodra de ketel dat vraagt en dat gebeurt amper twee à drie keer perjaar.

Vergeet hetschoonmaken van mechanische onderdelen, het inspecteren van het uitlaatsysteem op obstructies of verstoppingen,het controleren van het ontstekingssysteem, het brandstoftoevoermechanisme, de vijzel, motor, druk- entemperatuurmeters. Dat is allemaal niet nodig want alles werkt vanzelf.

Heb je een Ökofen-pelletketel? Dan hoef je helemaalniets te doen, want die reinigt zichzelf dagelijks. Heb je bovendien een condenserende Ökofen-pelletketel?Dan hoef je nog minder te doen, want naast de gewone reiniging zal hij zichzelf ook spoelen.

Eén keer per jaar professioneel onderhoud volstaat

Om een lange levensduur van je pelletketel te garanderen is hetessentieel om minstens één jaarlijks onderhoud door een professional in te plannen.

Een jaarlijks professionele en grondige controle zorgt nietalleen voor een optimale werking, maar helpt ook kleine problemen op te sporen voordat ze grote problemenworden.

  • Een gekwalificeerde technicus zal de ketel grondig reinigen, de belangrijkste onderdelen inspecteren, zoals de inspectie van dichtingen, en de nodige aanpassingen doen.
  • Hij kan waardevol advies over pelletketels geven, onder meer over hoe je de moderne pelletketel efficiënt gebruikt en aanbevelingen doen voor energiebesparende praktijken.
  • Je bespaart geld op de lange termijn en verlengt de levensduur van je verwarmingssysteem.

Handige tip bij het onderhoud pelletketel

We vallen in herhaling, maar jeaslade twee à drie keer per jaar leegmaken is het enige wat er komt kijken bij het onderhoud van eenÖkofen-pelletketel. Verder heb je er totaal geen werk mee.

Toch deze handige tip: investeer in een kwaliteitsvolle engoed geventileerde opslagcontainer voor pellets om je brandstof droog en vrij van vocht te houden. Je pellets goed bewaren voorkomt klonteren of verstoppingen in hetbrandstoftoevoersysteem.

Bij VD-Energie bestel je gemakkelijk stofarme pellets in bulk die stofvrij worden geleverd.

De juiste pellet heeft veel effect

Kies zekervoor goede en kwaliteitsvolle pellets van premium kwaliteit, want die hebben een aanzienlijke invloed op hetonderhoud van je pelletketel.

Het gebruik van pellets die voldoen aan de EN+A1-kwaliteitsnormen, zoals je die vindtbij VD-Energie, leidt tot bewezen kostenbesparingen op het gebied vanonderhoud.

Ons eigen kwaliteitslabel garandeert dat je pellets aankoopt met hetlaagste stofgehalte op de markt.

Met de laad- en pelletzeefmachine in ons magazijn – uniek in Europa – geven we deaangeleverde pellets een extra grondige zeefbeurt die de fractie fijn stof in de pellets nog meer doet dalen.Die eindproducten plakken we vervolgens ons eigen kwaliteitslabel op.

De pellets die je bij VD-Energie koopt hebben een nog hogerekwaliteit en dat voel je aan het hogere rendement.

Pellets van hoge kwaliteit zijn essentieel voor een goed onderhoudpelletketel

We leggen je hieronder graag uit waarom.

  1. Goedkope pellets voldoen vaak niet aan de kwaliteitsnormen die nodig zijn voor optimale prestaties en efficiëntie. Dit kan leiden tot meer roet en as tijdens de verbranding, wat resulteert in verhoogde onderhoudsbehoeften.
  2. Door gebruik te maken van pellets van hoge kwaliteit verminder je de frequentie van onderhoudstaken zoals het reinigen van de brander of schoorsteen, je bepaart dus op onderhoudskosten.
  3.  Het investeren in kwaliteitspellets en het volgen van de juiste onderhoudspraktijken bespaart niet alleen geld, het zorgt ook voor een probleemloze verwarmingservaring.

Meer informatie nodig over onderhoud pelletketel?

Kunnen we je helpen met onderhoud? Neem dan nu meteen contact met ons op. Terug naar het nieuws